Брзината на вртење на планетите во однос едни со други

Интересна видео презентација на која се прикажани планетите од нашиот Сончев Систем како и со која брзина ротираат околу својата оска на ротација споредбено едни со други. Сите планети имаат директна орбита, т.е. тие ротираат околу Сонцето во истата насока во која ротира и самото Сонце. Па така на пример на Земјата и се потребни околу 24 часа, колку што трае едно деноноќие, (или точно 23 часа и 56 минути) за да заврти околу својата оска или споредбено со Јупитер кој ротира 2,4 пати побрзо од Земјата, таму едно деноноќие трае 9 часа и 55 минути. Погледнете како тоа изгледа:

Остави коментар

Поврзани