Слушнете како звучи кинескиот музички инструмент “Гукин”

Гукин е седмо-жичен кинески инструмент кој се свири со прсти. Тој е еден од најомилените инструменти на научници и мислители кој доаѓа уште од антиката, и се смета за префинет и рафиниран музички инструмент, кој е поврзан и со Конфучие. Гукин исто така е наречен како “татко на кинеската музика” и “инструмент на мудрите”. Неговиот пријатен и смирувачки звук можете да го слушнете на видеото тука:

Остави коментар

Поврзани